Forlaget 67N
Postboks 4004
8089 BODØ

Tlf. 922 72 878
E-post: post@67n.no

Hurtigrutens venner: Som varmt hvetebrød

 

http://www.ohrv.net/medlem/medlemsblad/2008/02/03_-_OHRV-2.2008.farger.pdf

 

Informasjonsbrev for Hurtigruteklubben Østenfjeldske Hurtigrutevenner 2/2008

 

Som varmt hvetebrød

Berit K Liland forteller at førsteopplaget av den norske utgaven av hennes bok ble utsolgt på forholdsvis kort tid, men at de dessverre ikke hadde nok bøker til julesalget. Ny og oppdatert versjon (ajourført til januar 2008) er ventet på markedet nå i juni. Den tyske utgaven vil trolig få et nytt opptrykk i løpet av sommeren, og den engelske versjonen har også kommet ut.

 

Hurtigruten har kjøpt inn flere hundre bøker til sine ansatte og kunder, hun har vært på TV og radio i

forbindelse med boken, og det forberedes et TVinnslag som skal taes fra en av båtene, meningen er at innslaget skal sendes på "Norge Rundt".

 

Liland forteller videre at Tromsø turistkontor kommer til å kreve at nye guider i Tromsø skal ha

hennes bok som obligatorisk pensum for å kunne arbeide som guide for dem. Videre er hun i kontakt med Innovasjon Norges utekontorer i New York og London, og enkelte av Hurtigrutens utekontorer. Kontakten er i første omgang rettet mot det engelske, tyske (og andre EU-land) og amerikanske markedet.

 

Den komplette tittelen på Lilands bok er ”Verdens vakreste sjøreise, Hurtigruten, 11-dagers reisebeskrivelse, natur – kultur – historie – sagn”. Det sier egentlig det meste. Og alt er godt dekket.

Boken er en eventyrlig samling av fakta om seilasen med Hurtigruten og omgivelsene langs leia.

 

Hovedstrukturen følger den samme som den utmerkede turhåndboken som rederiet selv gir til sine rundreisepassasjerer og som for øvrig selges i butikken om bord, men er langt langt (og lenger enn langt…) mer innholdsrik. Bokens store omfang og detaljrikdom gjør at den er og blir et oppslagsverk. Alle vil lære mye nytt av denne boken, også erfarne reisende på kysten. Selv kystens eget ”vandrende oppslagsverk”, vårt æresmedlem Jan Arild Hagen i Ålesund, (Jan Ærild) som vet alt som er verd å vite om Hurtigruten, og mer til, kan umulig ha oversikt over alt det denne boken presenterer. Selv ikke han.

 

Fra dag til dag følges seilasen på nord og sør.

Særlig er det detaljer om de steder man passerer og anløper som imponerer. Gode bilder og illustrasjoner fra nåtid og fortid, forslag til turvandringer på land, fakta om kommuner og fylker, gamle sagn, årlige begivenheter/- arrangementer, severdigheter etc. For hver kommune (og dem er det mange av langs leia) presenteres eksempelvis en faktaboks som viser og forteller om betydningen av kommunevåpenet og kommunenavnet, hva kommunesenteret heter, areal, innbyggertall, befolkningstetthet, arealfordeling, næringsliv og steder å vende tilbake til/for, samt kommunens hjemmesideadresse og kartposisjon (GPS). Underveis er det kartutsnitt hvor leia er markert, og bakerst er det en egen kart-del med leia og de største byene. Det er også noen sider om sjømerker, vindstyrker og fakta om hurtigruteflåten. Mange vil nok savne bilder av flåtens skip, men det kommer forhåpentligvis i senere utgaver (selv en så god bok som dette må jo ha et forbedringspotensial…).

 

Seilasen er markert med viktige ting å se med angivelse av seilingstid fra forrige havn og GPSposisjon.

Ved utformingen av boken er det tenkt brukervennlighet.

Boken bør brukes aktivt til planlegging av reisen, men viktigere – den bør være med på tur og brukes aktivt underveis. Derfor er den laget i ”bløt” utgave uten stive permer, noe som gjør den reisevennlig og robust mot påkjenninger i aktiv bruk underveis, og den er gitt et omslag som er i et kraftig plastaktig materiale. Faner på omslaget foran og bak utgjør to effektive bokmerker. En så omfattende bok blir nødvendigvis omfangsrik.

Størrelsesmessig er den vesentlig større enn rederiets egen reisehåndbok, både i høyde og lengde, samt ikke minst i antall sider (bredde). Boken er rett og slett en ”kraftig plugg” som ruver i så vel bokhyllen som bagasjen. Allikevel bør du ha den med på neste tur. Det fortjener den – og du. Det er Berit K Liland og hennes lille familieforlag som står bak utgivelsen, som hun har brukt over fire år på å fullføre. Pris kr 398,-.

 

Utfyller hverandre

De to nye bøkene er helt forskjellige. Mens Æres- Påls bok utmerker seg i skildringen av livet, skipene og menneskene på og omkring Hurtigruten, er Lilands bok et fantastisk oppslagsverk om fakta langs leia – en hurtigrutens svar på NAFs hederkronede veibok for bilister. Helt uunværlig for alle som vil vite mer om det man passerer langs leia.

 

Image

 

(Anm. Denne foreningen har et utmerket informasjonsblad, og har flere møter/reiser om året. Er du

interessert i Hurtigruteskipene og «konseptet» Hurtigruten, så er medlemskap «obligtorisk». RoL)

 

www.ohrv.net

Hurtigruteboken
på Facebook!

Screenshot

 

———————————

Babykrøniken
på Facebook!

Image

Påmelding nyhetsbrev
Webdesign & Publiseringslsning: mpDesign